Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
0
Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden

Door Sylvia, 18 april 2023

Slaap jezelf mooi

Een echt schoonheidsslaapje
Je hebt vast wel eens iemand horen zeggen dat de uren die je voor middernacht slaapt, dubbel tellen. Je zou er mooier, jonger en gezonder van worden. Maar is dat inderdaad zo, heeft de slaap voor middernacht meer kwaliteit dan de slaap die daarna komt? Volgens slaaponderzoekers zeker wel:  de periode van anderhalf tot twee uur vóór middernacht is een van de krachtigste slaapfases. In deze tijd is het herstel en de regeneratie van de lichaamscellen het meest functioneel. Deze fase is ook belangrijk voor het 'reorganiseren' van de hersenen en voor het verlagen van het adrenalinegehalte. Dit laatste is van groot belang als je overdag gestrest bent geweest. Meer slaap vóór middernacht verbetert daarnaast ook de kwaliteit van de slaap in de rest van de nacht. En als je goed slaapt, wordt eigenlijk alles beter. Je humeur krijgt een boost, je geest is helderder, je voelt je fitter en je huid ziet er gezonder uit. Een goede nachtrust heeft kortom een positieve invloed op je mentale, emotionele en fysieke gezondheid. Bovendien herstelt je huid de schade van de afgelopen dag en gaat hij aan de slag met huidproblemen terwijl jij rust. Voorwaarde is wel dat je elke nacht minimaal 7 tot 9 uur een goede nachtrust moet hebben. 

Je biologische klok
Het onderzoek naar hoe we slapen heeft de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Zo is het inmiddels algemeen bekend dat als we slapen in overeenstemming met onze individuele biologische klok we de beste slaapkwaliteit krijgen. Voor de meeste volwassenen betekent dit dat je in slaapt valt tussen 22u00 en 24u00 uur. Je slaapkwaliteit verandert namelijk naarmate de nacht vordert en later naar bed gaan verandert de structuur van je slaap. Je slaap bestaat uit meerdere cycli van NREM-slaap (non rapid eye movement) en REM-slaap (rapid eye movement). NREM-slaap ofwel de herstellende diepe slaap vindt meestal eerder in de nacht plaats. REM-slaap of lichte slaap vindt plaats dichter bij het wakker worden. Dit betekent dat als je (te) laat gaat slapen, je minder van de diepe slaap krijgt die je 's ochtends nodig hebt om je fris & uitgerust te voelen. Krijg je minder van deze diepe slaap, dan voel je je de volgende ochtend moe en sloom.

Zin om te gaan slapen
Melatonine is een hormoon dat een signaal naar je lichaam stuurt om te gaan slapen. Naarmate het 's avonds donkerder wordt en er minder lichtinformatie in je ogen binnenkomt, neemt de melatonineproductie toe totdat het een bepaalde limiet bereikt. De hersenen signaleren nu dat het tijd is om te gaan slapen. Over het algemeen treedt dit melatoninesignaal ruim voor middernacht op. Hoe langer je wakker blijft na dit punt, hoe meer je natuurlijke slaapcyclus in de war raakt. Je lichaam weet wanneer het moet slapen dankzij twee systemen in je lichaam: je circadiane ritme en je natuurlijke slaapzin. Je circadiane ritme is een interne klok die je slaap-waakcyclus regelt en je voorbereidt om elke avond te gaan slapen en elke ochtend wakker te worden. Je circadiane ritme wordt beïnvloed door blootstelling aan licht, voornamelijk door de zon. Dus als het steeds donkerder wordt, stuurt het circadiane ritme een bericht naar de pijnappelklier via de ogen en begint elke cel in het lichaam zijn functies aan te passen om te gaan rusten.

Een prettig slaapritueel
Om ervoor te zorgen dat je lekker in slaap valt en ook goed doorslaapt, kun je voor jezelf een slaapritueel creëren. Dit stelt je hersenen en lichaam in staat om tot rust te komen en je voor te bereiden op een goede nachtrust. Je kunt je eigen ritueel vormgeven met bepaalde gewoontes en ontspanningsroutines. Houd bijvoorbeeld een vaste bedtijd en wektijd aan. Je circadiane ritme werkt beter wanneer bedtijd en wektijd elke dag hetzelfde zijn. Ook de temperatuur van je slaapkamer speelt een rol: de ideale temperatuur is ongeveer 16 of 17ºC. Geef jezelf ook de tijd om in slaap te vallen - bijvoorbeeld 30 minuten - en verwacht niet dat je meteen in dromenland bent. Door het licht te dimmen vertel je je hersenen dat het tijd is om te slapen. Onderdeel van dit ritueel is bijvoorbeeld ook je huidverzorgingsroutine, breng na het reinigen van je huid een ontspannende olie aan, zoals de Relaxing Face & Body Oil van Made by Coopers. Een uur voor je gaat slapen is het verstandig om alle blauwlichtbronnen uit te schakelen. De blauwe gloed van je telefoon, laptop, tablet en tv kan je slaap namelijk flink verstoren. Bovendien houden sociale media en internet je hersenen bezig en alert waardoor het lastiger is om in een relaxte slaapmodus te komen.

Tips om beter te slapen
En we hebben nog meer tips voor je om heerlijk naar dromenland te zweven (en er ook voldoende uren te blijven). Zo helpt het nemen van een bad met zout met een hoog magnesiumgehalte om je spieren te ontspannen zodat je minder gestrest en makkelijker in slaap kunt vallen. Dat doe je met de Vanilla Rose Bath Salt van Made by Coopers. Ook kan meditatie helpen om gestreste gevoelens te verwijderen en jezelf makkelijker over te geven aan ontspanning. Meditatie brengt je geest tot rust en verbetert je gevoel van mentaal en emotioneel welzijn. Als je niet gewend bent aan meditatie, begin dan met 5 minuten en bouw dit op tot 20 minuten. Met het meditatiekussen van Made by Coopers, de Natural Meditation & Yoga Cushion, haal je het beste uit jouw slaapvoorbereiding. Met aromatherapie kun je je geest ontspannen en je slaap verdiepen, bijvoorbeeld als je de Sleepy Head Room & Pillow Spray van Made by Coopers voor het slapen gaan verstuift in de slaapkamer. Na het dimmen van het licht krijgen je hersenen een seintje om melatonine aan te maken, het hormoon dat je een slaperig gevoel geeft. Je kunt wel een kaars aansteken, zoals de Sleepy Head Natural Scented Candle. Omdat je omgeving een directe invloed heeft op hoe je slaapt, is een comfortabele en ontspannende omgeving die donker, stil en koel is van groot belang. Je voorkomt bijvoorbeeld dat licht het in slaap vallen verstoort door een slaapmasker te gebruiken, zoals de Lavender & Flaxseed Eye Pillow.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »