Puistjes of acne, zo pak je het aan
Talgklieren in de overdrive
Puistjes, daar wil je zo snel mogelijk vanaf. En helaas: iedereen kan er last van hebben of krijgen. Van acne in de puberteit tot de maandelijkse solopuist op je kin of een outbreak rond de overgang. Als tiener kunnen puistjes een grote impact hebben op hoe je je voelt en ook wanneer je volwassen bent, zijn puistjes behoorlijk vervelend. Ze zijn immers duidelijk zichtbaar in je gezicht en ze kunnen ook pijnlijk zijn waardoor je er de hele tijd mee wordt geconfronteerd. Je wilt er dus snel iets aan doen maar wel op een verantwoorde manier en het liefst met biologische producten. Maar eerst: hoe ontstaan ze eigenlijk? Puistjes verschijnen wanneer de talgklieren in je huid overactief zijn en de poriën verstopt en ontstoken raken. Ze worden veroorzaakt door hormonen en in sommige gevallen door je genen of medicijnen. Zodra een porie verstopt raakt, vermenigvuldigt de P. acnes bacterie zich. Hierop reageert het immuunsysteem door witte bloedcellen naar de porie te sturen om de ontsteking tegen te gaan. Het witte puskopje dat je uiteindelijk ziet, zijn dode witte bloedcellen. Ook invloeden van buitenaf, zoals UV-straling, luchtvervuiling en stress, kunnen puistjes verergeren. Dat maakt het lastig om ze te voorkomen maar er zijn zeker een aantal dingen die je kunt doen om de ernst ervan te verminderen of ze onder controle te houden.
#1: Reinig je gezicht nauwgezet (maar wel zachtjes)
Om puistjes te helpen voorkomen, is het belangrijk om dagelijks overtollige olie, vuil en zweet te verwijderen. 's Ochtends en 's avonds is voldoende; vaker je gezicht reinigen kan de puistjes verergeren. Check ook de ingrediënten van je reiniger. Die is bij voorkeur alcoholvrij - alcohol droogt de huid uit - en parfumvrij. Wanneer je huid vet of vies aanvoelt, kom je misschien in de verleiding om even lekker te gaan scrubben. Toch kun je dat beter niet doen: scrubs met korrels kunnen de acne-gevoelige huid irriteren, en dit verergert juist de acne. Kies daarom voor een milde reiniger, zoals de Dirty Faace Cleanser van Faace. Dit is een romige gelreiniger die je huid schoonmaakt en tegelijkertijd kalmeert. Wil je liever een schuimende reiniger, dan is er de ClearCycle Purifying Foaming Cleanser van Suki.
#2: Gebruik een zuurtje
Dat je beter niet kunt scrubben, betekent niet dat je je huid niet hoeft te exfoliëren. Dat doe je op een gecontroleerde manier met een AHA- of BHA-zuur. Ze zijn soms toegevoegd aan cleansers maar je vindt ze ook in maskers. AHA staat voor alphahydroxyzuur en voorbeelden daarvan zijn glycol- en melkzuur. BHA staat voor betahydroxyzuur waarvan salicylzuur de bekendste is. BHA wordt vaak aangeraden bij een vette huid met verstopte poriën; BHA is ook geschikt voor een droge huid. Beide zuurtjes helpen dode huidcellen op te ruimen en de huidtextuur te verzachten. Gebruik ze wel met mate, maximaal twee tot drie keer per week. Dat doe je bijvoorbeeld met de Period Faace Mask van Faace dat witte wilg bevat. Dit ingrediënt levert het actieve stofje salicine, een natuurlijk derivaat van salicylzuur dat heel effectief is bij puistjes. Je vindt salicylzuur ook in de ClearCycle Purifying Concentrated Toner van Suki die je met een wattenschijfje - na het reinigen en voor je huidverzorging - aanbrengt over je gezicht.
#3: Hydrateer je huid
Moisturizers helpen de huid gehydrateerd te blijven zodat de huidbarrière intact blijft. Als je huid droog en vochtarm is, kan dit averechts werken op de talgklieren. Die gaan dan meer talg produceren waardoor er meer puistjes ontstaan. Door je huid goed te hydrateren, worden de talgklieren gekalmeerd en zal de huid minder vet zijn. Helaas bevatten veel vochtinbrengende crèmes synthetische geurstoffen of andere ingrediënten die de huid kunnen irriteren en nog meer puistjes kunnen veroorzaken. Ook ingrediënten als minerale olie (vaseline) en lanoline (wolvet) zijn no no's omdat ze comedogeen zijn. Dit betekent dat ze de poriën verstoppen en zo bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Kies daarom liever voor een clean formule met biologische ingrediënten zoals de ClearCycle Purifying & Balancing Lotion van Suki. Ook de Retinol Moisturizer van Baebody kun je bijvoorbeeld als nachtcrème gebruiken om puistjes de kop in te drukken.
#4: Bedwing je innerlijke dr. Pimple Popper
Hoe verleidelijk het ook is om die levensgrote witte kop op het puntje van je neus uit te knijpen: doe het niet. Het lijkt zo lekker op te ruimen maar kan juist de ontsteking nog dieper in de huid duwen en de infectie onderhuids verspreiden. En dit kan op termijn een lelijk litteken, rode vlek of pigmentverschuiving veroorzaken. Wat je wel kunt doen: stip het puistje aan met de Clear Spot Control van LUÉ by Jean Seo, dit pakt de ontsteking ín het puistje aan. Ook vermindert het snel de grootte van puistjes.
#5: Verminder stress
Stress op zichzelf veroorzaakt geen puistjes maar kan ze wel erger maken. Onderzoek heeft aangetoond dat wanneer je gestrest bent, je lichaam meer talgstimulerende hormonen aanmaakt. Stress en ook gebrek aan slaap zorgen voor meer aanmaak van het hormoon cortisol, dat op zijn beurt de huid ertoe aanzet om meer talg te gaan produceren. Deze toename van talg kan vervolgens de poriën verstoppen en tot meer puistjes leiden. Nu is 'minder stress' veel gemakkelijker gezegd dan gedaan...maar het is belangrijk om overdag tijd vrij te maken voor wat selfcare, al is het maar voor een paar minuten. Dat doe je bijvoorbeeld door jezelf te verwennen met een heerlijke zelfmassage. De Massage Oil van SKINHAPTICS of de Relaxing Face & Body Oil van Made by Coopers zijn hier heel geschikt voor.