Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
0
Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden

Door Sylvia, 11 augustus 2022

Muggenbult of insectenbeet? Dit kun je doen

Wat gebeurt er als een mug je steekt?
Wanneer een mug je steekt, doorboort ze de huid met een speciaal mondstuk om bloed op te zuigen. Yep, 'ze': alleen de vrouwelijke muggen steken mensen (en andere dieren) voor een maaltijd. Terwijl de mug zich voedt met jouw bloed, injecteert ze haar eiwitrijke speeksel in je huid. Je lichaam reageert op de eiwitten in dit speeksel en voilà: je hebt een muggenbult die flink kan gaan jeuken. Sommige mensen hebben slechts een milde reactie op een muggenbeet waarna het bultje binnen een paar uur is verdwenen en ze nauwelijks jeuk ervaren. Anderen reageren sterker en krijgen een grotere zwelling die dagenlang kan jeuken. Vaak krabben ze aan de bult en ontstaat er een wondje dat kan gaan ontsteken.

Hulp bij jeuk en zwelling
Je voelt het misschien niet meteen als een mug je steekt. Maar de bult die de beet achterlaat, komt met een aanhoudende jeuk. Om het openkrabben van de beet, een wondje met ontsteking en uiteindelijk een litteken te voorkomen kun je bijvoorbeeld een product met toverhazelaar (hamamelis of witch hazel) aanbrengen. Dit kalmeert niet alleen de jeuk maar versnelt ook de genezing en vermindert een eventuele ontsteking. Toverhazelaar is een natuurlijk samentrekkend middel dat tannines (polyfenolen) bevat die huidirritaties zoals snijwondjes, schaafwondjes, insectenbeten en muggenbulten snel verzachten. Je vindt toverhazelaar bijvoorbeeld in de CLEAR Spot Control van LUÉ by Jean Seo. Stip de bult aan met de applicator, veeg er even goed overheen en laat het drogen. Herhaal dit indien nodig.

Nog wat extra tips
Voelt de bult naast de jeuk ook pijnlijk aan? Breng dan gedurende 10 minuten een koel kompres of een coldpack aan, dit verzacht de pijn omdat de kou de huid verdooft en vermindert de zwelling. Leg een coldpack uit de vriezer niet direct op de huid - dit kan een brandwond veroorzaken - maar leg bijvoorbeeld een washandje tussen je huid en het ijs. Ook honing biedt verlichting bij jeuk en heeft daarnaast antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Ook vermindert honing de verleiding om te krabben. Je vindt honing bijvoorbeeld in de Cleanse Moisturizing Honey Wash van LUÉ by Jean Seo, een druppeltje is voldoende. Ook azijn wordt al eeuwenlang gebruikt om de jeuk en een branderig gevoel van een insectenbeet of muggenbult te verminderen. Azijn werkt ook als een natuurlijk ontsmettingsmiddel als je te veel hebt gekrabd.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »