Massages voor klein en groot
Lekker, een massage
Een van de fijnste dingen in het leven volgens ons: het krijgen van een massage. Maar ook het geven van een massage heeft voordelen, denk maar aan het masseren van je baby en hoe dat het gevoel van verbondenheid en liefde versterkt. Benieuwd naar hoe jij ook een massage geeft als een pro? Wij leren je de fijne kneepjes want er zijn veel verschillende vormen. Masseren is de algemene term voor het drukken, wrijven en knijpen van je huid, spieren en pezen. Het kan variëren van licht strelen tot diepe druk. Een voorbeeld is de Zweedse massage. Dit is een zachte vorm van massage waarbij gebruik wordt gemaakt van lange strijkbewegingen, kneden en diepe cirkelvormige bewegingen. Het helpt je zowel ontspannen als energiek te voelen. De sportmassage is vergelijkbaar met de Zweedse massage maar is er meer op gericht om blessures te helpen voorkomen of behandelen. Een ander voorbeeld is de triggerpoint massage. Deze (soms pijnlijke) massage richt zich op gebieden met spierknopen die zich kunnen vormen na blessures of overmatig gebruik.
De voordelen van massage
Naast het prettige gevoel van aanraking heeft gemasseerd worden nog een aantal belangrijke voordelen voor zowel de geest als het lichaam. Zo kan het een gevoel van stress verminderen en daarbij het gevoel van ontspanning juist vergroten. Een massage verbetert ook de bloedsomloop, waarbij het een verlagend effect heeft op de hartslag en bloeddruk. Afhankelijk van de gegeven massage en de gebruikte massageolie kan het een ontspannen effect geven (handen omhoog wie er wel eens in slaap is gevallen tijdens een massage) maar ook een stimulerend effect waardoor vermoeidheid en spierpijn verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Voor je gezicht
En jezelf een massage geven? Dat klinkt ingewikkeld maar valt reuze mee. Een voorbeeld hiervan is een gezichtsmassage met behulp van een gua sha steen en een olie. Dit is niet nieuw: het bestaat al eeuwen als een onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Gua sha, ook wel 'botox van de natuur' genoemd, verwijst naar het proces waarbij een jadesteen wordt gebruikt om de bloedsomloop te bevorderen, ontstekingen te verminderen en de lymfestroom te stimuleren om afvalstoffen uit de huid te verwijderen. Gua betekent 'schrapen' en sha verwijst naar hoe de huid eruit ziet nadat het stimuleren met de steen en olie heeft plaatsgevonden. Voordat je begint met de gua sha massage reinig je je gezicht, bijvoorbeeld met de Dull Faace Cleanser van Faace. Om de steen goed te laten glijden, breng je een gezichtsolie aan zoals de StartCycle Facial Oil van Suki of de Comforting Face & Body Oil van Made by Coopers. De gua sha steen voor het gezicht kan verschillende vormen hebben, wij tippen de Lahi Gua Sha - Black Obsidian van Nãmaka Rituals en de Aloha Gua Sha - Rose Quartz van Nãmaka Rituals. Beide stenen zijn heel geschikt voor het masseren van het gezicht, voor zowel beginners als gevorderen. Wanneer de olie is aangebracht, begin je met het strijken van de steen over je gezicht. Je hoeft niet hard te drukken, een lichte druk is voldoende. Begin bijvoorbeeld bij je kaaklijn en strijk driemaal omhoog richting je jukbeenderen. Na een aantal keren strijken en glijden zul je zien dat je huid rozig wordt en dat is een goed teken: de bloedsomloop is gestimuleerd en brengt voedingsstoffen en zuurstof naar het gemasseerde gebied. Wil je wallen aanpakken? Strijk dan een aantal keren heel zachtjes - zorg dat je niet trekt aan je huid - met de gua sha van je neus over de huid onder je ogen naar je haarlijn toe.
Voor je baby
Een massage kan gevoelens van ontspanning, zorgzaamheid, comfort en verbondenheid oproepen. Dit maakt het ook bij uitstek geschikt om toe te passen bij je baby of kind. Je baby masseren is een heerlijke manier om te ontspannen en te genieten van de tijd met hem of haar. Het masseren van je baby is niet moeilijk maar er zijn wel enkele algemene richtlijnen die het voor jou én je baby een fijne ervaring maken. Zo is het belangrijk om een allergeenvrije massageolie te kiezen die geschikt is om de kwetsbare babyhuid te masseren. Een voorbeeld hiervan is de Massage Oil van SKINHAPTICS. Zorg er ook voor dat de ruimte warm en tochtvrij is. Vermijd het masseren van je baby direct na een voeding en wacht minstens 45 minuten of tot je baby kalm en alert is. Dit kan voor het slapengaan zijn of na het verschonen van een luier. Veel mensen vinden dat net na een bad het beste moment is, omdat de baby dan al is uitgekleed. Verwijder ook alle sieraden en zorg ervoor dat je handen schoon en warm zijn. Doe wat van de Massage Oil op je handen - niet rechtstreeks op je baby - en warm deze even goed op. Het masseren van je baby kan tussen de 10 tot 30 minuten duren, afhankelijk natuurlijk van hoe je baby er op reageert. Het masseren van je baby als hij of zij van streek is, is geen goed idee. Het zou iets moeten zijn waar jullie allebei van genieten, dus zorg ervoor dat je tijd vrijmaakt waarbij je niet wordt onderbroken. Vergeet niet om ook zelf te ontspannen en maak je vooral niet te veel zorgen over je techniek. Praat zachtjes, zing of neurie tegen je baby en glimlach om hem te leren dat dit een leuke, liefdevolle activiteit is die je kunt delen. Zijn jullie er klaar voor? Dan kun je aan de slag met deze massage.
Zo masseer je je baby
❤ Begin met het masseren van de voetzolen van je baby. Gebruik stevige, zachte, langzame bewegingen van de hiel naar de teentjes. Houd tijdens het masseren altijd één hand op je baby.
❤ Ga door met lange, vloeiende bewegingen langs de beentjes van je baby. Masseer vanaf de enkel tot aan de dij en over de heup. Vermijd het masseren van het genitale gebied. Ondersteun het been van je baby onder de knie en beweeg het voorzichtig omhoog richting de buik. Dit kan ook helpen om gas af te voeren.
❤ Begin de massage van het bovenlichaam met je handen op de schouders van je baby. Maak zachte bewegingen in de richting van de borst.
❤ Masseer de armpjes door vanaf de schouders naar de polsen te strelen. Let wel op dat er geen olie op de handjes van je baby komt. Als het toch gebeurt, veeg dan de vingertjes schoon voordat ze er op gaan zuigen.
❤ Als de buik van je baby zacht aanvoelt (niet hard of vol), masseer die dan met cirkelvormige bewegingen met de klok mee. De buikjes van baby's zijn erg gevoelig dus ze raken gestrest als hun volle of harde buikje wordt gemasseerd. Sla dit gebied dan gewoon over en ga verder met het masseren van het gezicht.
❤ Gebruik je vingertoppen om het gezicht van je baby te masseren. Streel vanaf het midden van hun voorhoofd, langs de buitenkant van hun gezicht en in de richting van de wangen, waarbij de ogen worden vermeden.
❤ Als je baby nog steeds ontspannen is nadat je klaar bent met het masseren van de voorkant, kunt je haar of hem op de buik draaien en met lange, zachte bewegingen de rug, armpjes en beentjes masseren.