Last van de overgang? Je huid in ieder geval niet
Er zijn momenten in ons leven waarin we ineens een 'sprong' in huidveroudering ervaren; de menopauze is daar misschien wel het beste voorbeeld van. Je menstruatie is gestopt en een aantal belangrijke hormonen nemen in korte tijd flink af. Dat dit niet ongemerkt voorbij gaat, weet je als je in de overgang zit als geen ander. Niet alleen je hoofd kan er last van hebben - brainfog, stemmingswisselingen, een kort lontje - ook je huid kan plotseling veranderen. Hormonale schommelingen leiden bijvoorbeeld tot puistjes, droogheid en verslapping. En dan werken je normale huidverzorgingsproducten ineens niet meer. Herkenbaar? Hulp is nabij met onze tips en producten die je huid er tijdens de menopauze op zijn best uit laten zien. Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn: het aanpassen van een paar basisprincipes van je huidverzorging kan al voldoende zijn.
Hormonen & je huid
De ene vrouw merkt er weinig van, de andere vrouw krijgt te maken met opvliegers, komt kilo's aan en heeft nog maar weinig zin in seks. Dit heeft te maken met de afname van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen en heeft ook direct effect op je huid. Je hebt misschien gemerkt dat je huidverzorging in of na de menopauze niet dezelfde resultaten geeft als voor de menopauze. Dit komt omdat de vermindering van oestrogeen betekent dat je cellen niet meer zo hard werken om nieuw collageen aan te maken. Oestrogeen speelt een belangrijke rol bij de productie van collageen, de elasticiteit, dikte en het vochtgehalte van de huid. De aanmaak van minder oestrogeen laat dan het tegenovergestelde zien: lijntjes en rimpels, droogheid, puistjes, dofheid en verslapping.
Huidprobleem: een droge huid
Droogte is een teken dat de huidbarrière niet goed functioneert. Naarmate de oestrogeenspiegel daalt, neemt de talgproductie af. De huid wordt daardoor droger als gevolg van een tekort aan huidvet. Ook kunnen er kleine microscheurtjes ontstaan, waardoor vocht kan ontsnappen. Dit maakt de huid zowel droog als vochtarm. Je kunt de huidbarrière versterken door een voedende en vochtbindende dag- en nachtcrème of olie aan te brengen, zoals de Suki ERA MenoCycle Reviving Facial Cream en de Suki ERA MenoCycle Reviving Facial Oil. Ook hyaluronzuur helpt om een vochtarme huid tegen te gaan in de menopauze. Je verhoogt het vochtniveau direct wanneer je de Hyaluronic Facial Serum van BAEBODY aanbrengt.
Huidprobleem: dofheid
Saai, grauw en dof, zo omschrijven vrouwen vaak hun huid in de overgang. De droogheid veroorzaakt samen met een vertraagde celvernieuwing een glansloos, soms ruw huidoppervlak. Dode huidcellen gaan zich ophopen en dat weerkaatst het licht niet goed waardoor de huid er dof en grauw uit gaat zien. De oplossing om je huid weer te laten stralen? Exfoliëren. Maar wel op een zachte, milde manier want je wilt geen rode, geïrriteerde huid. Dat doe je bijvoorbeeld met de Dull Faace Cleanser van Faace of de Exfoliating Cleanser with Jojoab & Ginseng van John Masters Organics.
Huidprobleem: lijntjes en rimpels
Verdwijnen de slaapkreukels niet meer in de loop van de dag? Ook hier is de afname van collageen de boosdoener. Vanaf je dertigste verlies je ongeveer 1% van je collageen per jaar maar dat gaat in een rap tempo na de menopauze: maar liefst 30% in de eerste vijf jaar. Maar je kunt dit gelukkig afremmen door twee bekende vitamines op je huid aan te brengen. In de ochtend vitamine C en voor 's nachts vitamine A (retinol). Dit duo stimuleert de productie van collageen en de celvernieuwing, waardoor de huid gladder wordt en rimpels verminderen. Geduld is hier wel een mooie zaak want het kan tot zes maanden duren voordat je effect ziet op lijntjes en rimpels. Met deze producten gaat het zeker lukken: de Vit C Moisturizer van BAEBODY en het Pro-AgeCycle Natural Retinol Serum van Suki.
Huidprobleem: puistjes
Pfff, heb je dat óók nog: je huid wordt droger maar je krijgt ineens puistjes. Hoe dan?? Naarmate de oestrogeenspiegels dalen, verandert de verhouding tussen je vrouwelijke en mannelijke hormonen. De mannelijke hormoonspiegels stijgen. En die mannelijke hormonen (androgenen) zijn een van de belangrijkste oorzaken van puistjes. Ook al heb je zelfs in je puberteit geen last van puistjes gehad, ze kunnen in de overgang toch ineens opduiken. Ook hiervoor is retinol, of het natuurlijke alternatief bakuchiol, de remedie. Omdat het de celvernieuwing stimuleert, blijven de poriën 'schoon' en is de kans kleiner dat ze verstopt raken en een puistje vormen. Twee vliegen in een klap dus: met retinol/bakuchiol ga je rimpels én puistjes tegen. Je voorkomt puistjes en ontstekingen met het Menopause Faace Mask van Faace, dat ook een verstevigend en ontspannend effect op je huid heeft. En is er toch een puistje ontstaan? Dan versnel je de genezing door het aan te stippen met de Clear Spot Control van LUÉ by Jean Seo.
Huidprobleem: verslapping
Net zoals collageen afneemt met de jaren, neemt ook de hoeveelheid elastine in de huid af. Samen houden ze de huid strak en elastisch. Met de menopauze verlies je steeds meer van die elasticiteit en dat zie je vooral rond je kaaklijn en in je hals. Eenmaal verslapte huid is niet met een crème weer stevig te maken maar je kunt het proces wel vertragen door je aan een huidverzorgingsschema te houden. De eerder genoemde vitamine C en retinol (of bakuchiol bij een gevoelige huid) stimuleren cellen om meer collageen aan te maken zodat de huid elastisch blijft. Daarnaast zijn producten die antioxidanten bevatten zoals co-enzym Q10 en vitamine onmisbaar voor een stevige, compacte huid. Je vindt ze daarom ook in de Neck Cream van BAEBODY, die verslapping van de kaaklijn, kin en hals tegengaat.