Is je huid verbrand? Dit kun je doen
Auw!
Je hebt fun in the sun en ineens... Auw! Je huid is warm, doet pijn als je 'm aanraakt en heeft een kreeftachtige kleur. Kort samengevat: je bent verbrand. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan veel te veel ultraviolet (UV) licht van de zon, dan raken de huidcellen beschadigd. Deze 'verbrandingswond' wordt zichtbaar als een rode, strakke huid. Meestal is dit een eerstegraads verbranding die je gelukkig zelf kunt behandelen (heb je last van blaren? Dan kun je beter de hulp inschakelen van een huisarts). Helaas is er geen magische of supersnelle remedie voor zonnebrand maar er zijn wel een aantal manieren waarop je het natuurlijke genezingsproces van je huid kunt ondersteunen. Om te genezen van een eerstegraads zonnebrand, moet je je lichaam de tijd geven om de beschadigde huid te vervangen. Dit duurt doorgaans zeven tot acht dagen. Bij lichtere huidtinten kan zonnebrand gemakkelijker optreden omdat er minder beschermende melanine (pigment) in de huid aanwezig is. Naast een pijnlijke, rode huid kun je soms ook last krijgen van hoofdpijn, koorts, misselijkheid en vermoeidheid. Een goede reden dus om je altijd in te smeren met een zonnebrandcrème met hoge factor en op tijd de schaduw op te zoeken.
Snel uit de zon
Zodra je merkt dat je huid verbrand is, ga je direct uit de zon en probeer je je huid af te koelen. Het beste is om een koel - niet te koud! - bad te nemen of een koele douche te nemen om de temperatuur van je huid te verlagen. Dit helpt de ontsteking te verminderen. Blijf niet te lang in bad of onder de douche want te veel tijd in het water droogt je huid juist uit. Als je op een kleine plek verbrand bent, kun je het afkoelen met een koud kompres zoals een natte handdoek of washandje. Dep je huid vervolgens heel voorzichtig droog en breng meteen een hydraterende aftersun, mist of serum aan. Check het ingrediëntenlabel: vooral aloë vera, calendula en vitamine E helpen vanwege hun ontstekingsremmende eigenschappen bij het verlichten en genezen van een verbrande huid. Je vindt deze ingrediënten bijvoorbeeld in de After Sun Mist Refreshing and Relief Spray van SPLASH, de Hyaluronic Facial Serum van Beabody en de Toning Mist with Rose & Aloe van John Masters Organics. Let er wel op dat je huid goed is afgekoeld voordat je iets aanbrengt, anders houdt je huid de warmte juist vast. Vermijd zeker producten die veel olie, vaseline of alcohol bevatten. Olie en vaseline kunnen de huid afsluiten waardoor de warmte niet weg kan en de ontsteking juist verergert. Alcohol droogt de huid sterk uit, terwijl een verbrande huid juist extra vocht nodig heeft. Breng daarom in de eerste paar dagen na de zonverbranding regelmatig na een koel bad (of douche) een vochtinbrengend product aan om uitdroging van de huid te beperken.
Nog wat extra tips
Voel je je een beetje ziek en koortsig? Dat kan kloppen. Je lichaam ziet zonnebrand als een verwonding en dus reageert het met een ontsteking. Het innemen van een aspirientje of een ibuprofen kan helpen om je beter te voelen. Dit helpt ook meteen tegen de (hoofd)pijn, roodheid en zwelling. Het drinken van extra water ondersteunt je lichaam ook bij het genezingsproces; drink bijvoorbeeld ieder uur een groot glas water. De zonnebrand trekt namelijk vloeistof naar het huidoppervlak en weg van de rest van het lichaam. Extra water drinken als je verbrand bent, helpt uitdroging te voorkomen. Na een koel bad of douche kun je het beste dunne en losse kleding dragen om extra wrijving op je rode, pijnlijke huid te voorkomen. En ga je naar buiten? Bescherm je verbrande huid dan extra goed. Draag bedekkende kleding, strak geweven stoffen werken het beste (als je de stof tegen een fel licht houdt, zou er geen licht doorheen moeten komen). En niet vergeten altijd een hoge zonnefactor aan te brengen, zoals de Coconut Beach Sunscreen Mist SPF 50+ of de Summer Breeze Sunscreen Mist SPF 30, beide van SPLASH.