Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
0
Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden

Door Sylvia, 16 januari 2023

Hulp bij eczeem

Wat is eczeem?
Eczeem... we hebben er allemaal van gehoord en de kans is groot dat je er ook last van hebt (gehad). Heb je er mee te maken bij jezelf of je kind, dan weet je dat het een huidprobleem is met verstrekkende gevolgen voor de kwaliteit van leven. Wat is het eigenlijk en wat kun je er aan doen? Eczeem is een veel voorkomende aandoening die droge en jeukende plekken op de huid veroorzaakt. Eczeem is een vorm van dermatitis. Dermatitis is een groep aandoeningen die huidontstekingen kunnen veroorzaken. Eczeem verzwakt de barrièrefunctie van je huid; deze zorgt ervoor dat je huid vocht vasthoudt en zich kan beschermen tegen invloeden van buitenaf. Er zijn verschillende soorten eczeem en elk type heeft een unieke trigger die de barrièrefunctie van je huid kan aantasten. Voorbeelden zijn atopische dermatitis, contacteczeem en seborroïsch eczeem. Helaas is het mogelijk om meer dan één type eczeem tegelijkertijd te hebben. Eczeem is overigens niet besmettelijk, je kunt eczeem dus niet verspreiden door persoonlijk contact. Bijna de helft van de kinderen met eczeem ontgroeit de aandoening of ziet een verbetering tegen de tijd dat ze de puberteit bereiken. De andere helft houdt helaas hun hele leven een of andere vorm van de aandoening. En er is tot nu toe nog geen remedie voor eczeem gevonden. Het is een chronische aandoening en dat betekent dat het kan verdwijnen en onverwachts weer terug kan komen. Gelukkig zijn er wel behandelingen die de symptomen zoals een droge huid en jeuk helpen verlichten.

Waardoor ontstaat het?
Je kunt op iedere leeftijd eczeem krijgen maar de symptomen verschijnen meestal tijdens de kindertijd. Je hebt een grotere kans op eczeem als familieleden het ook hebben. Ook kan je immuunsysteem de oorzaak zijn: dat reageert dan overdreven op irriterende stofjes of allergenen in je omgeving. Wanneer je in contact komt met zo'n trigger, gaat je immuunsysteem ervan uit dat deze stofjes vreemde indringers zijn - zoals bacteriën of virussen - die je lichaam kunnen schaden. Hierdoor wordt het natuurlijke afweersysteem van je lichaam in werking gezet. De verdediging van je immuunsysteem is dan de vorming van ontstekingen die op hun beurt de symptomen van eczeem op je huid veroorzaken. Ook kan je omgeving je huid irriteren, bijvoorbeeld  blootstelling aan rook, luchtverontreinigende stoffen, agressieve zepen, stoffen zoals wol en sommige huidverzorgingsproducten. Een lage luchtvochtigheid (zoals droge lucht in de wintermaanden) kan ervoor zorgen dat je huid droog wordt en gaat jeuken. Tenslotte kunnen ook stress en emotionele triggers eczeem veroorzaken. Je geestelijke gezondheid kan de gezondheid van je huid beïnvloeden, wat eczeemsymptomen kan veroorzaken.

Eczeem verzachten van buitenaf
De eerste tekenen van eczeem zijn jeuk, een droge huid en huiduitslag. Dit geeft aan dat je in contact bent gekomen met een trigger in je omgeving waardoor de symptomen zijn begonnen of terugkomen. Het identificeren van de oorzaak en het vermijden ervan kan de kans op deze symptomen in de toekomst verminderen. Maar wat doe je als je er al last van hebt? Kies voor een 'zeep zonder zeep', zo verminder je prikkels door de wasactieve stoffen (sulfaten) die de huid uitdrogen en strippen van zijn natuurlijke oliën. Dat wil je natuurlijk niet als je huid al zo droog is. Een voorbeeld hiervan is de Shower Gel van SKINHAPTICS, dat geen sulfaten (SLS) of andere zeep bevat. Het is zelfs geschikt voor de babyhuid. Heb je vooral last van eczeem op je handen, dan kun je ze wassen met de Washing Care Delicate Hands van SKINHAPTICS. Deze bevat geen sultaten of zeep en is ook geschikt voor baby's en kinderen. Met een voedend en verzachtend product kun je de droge eczeemhuid intensief verzorgen, waardoor ook de jeuk minder zal worden. Voorbeelden hiervan zijn de Massage Oil van SKINHAPTICS en de HydraCycle Hydrating Body Balm van Suki. Deze producten voorkomen vochtverlies en leggen een beschermend laagje op de huid zodat de huidbarrière tijd krijgt om te herstellen.

Eczeem behandelen van binnenuit
Eczeem kan de kwaliteit van leven flink aantasten. Voor pubers en volwassenen betekent het vaak een slechte nachtrust, minder zelfvertrouwen en een negatief gevoel over zichzelf in het openbare leven. Ook voor baby's en kinderen zorgt de jeuk voor te weinig slaap, stress en door het krabben een pijnlijke, beschadigde huid. Een mogelijke trigger kan voeding of een verandering in de leefstijl zijn. Sommige voedingsmiddelen zoals pinda's, eieren en koemelk kunnen eczeemsymptomen veroorzaken. Overleg met een (orthomoleculair) arts of diëtist kan je helpen om gezonde alternatieve keuzes te maken. En wil je aan je immuunsysteem werken om je huidbarrière van binnenuit te versterken? Kies dan voor de Health Box Immuunsysteem van Zinergi. Hierin vind je alle voedingssupplementen voor een gezonde afweer, waaronder Vegan Vitamine D3 en Ontzuurde Vitamine C.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »