Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
0
Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden

Door Sylvia, 19 juli 2022

Het Groene Bioplaneet Woordenboek: Hyaluronzuur

Van nature in onze huid
Je hebt de naam 'hyaluronzuur' vast en zeker wel eens voorbij zien komen. We kunnen gerust stellen dat het een van de succesnummers van de cosmeticaindustrie is. Dat dat heel terecht is, leggen we je graag uit. Het mooie van hyaluronzuur is dat het van nature in onze huid voorkomt. Hoe jonger je bent, hoe meer hyaluronzuur je hebt. Naarmate we ouder worden, neemt de aanmaak van hyaluronzuur af waardoor de huid steeds meer moeite krijgt om vocht vast te houden. Ook kunnen barre weersomstandigheden, sommige huidverzorgingsproducten en ook huidaandoeningen scheurtjes in de huidbarrière veroorzaken, zodat vocht kan ontsnappen. Dit maakt hyaluronzuur een must voor alle huidtypes en alle leeftijden omdat het de ultieme vochtbinder is. Een ander groot voordeel is dat het ondanks het 'zuur' in de naam niet als een gewoon zuur werkt en geen allergische reacties veroorzaakt. Dat maakt het ook een ideaal ingrediënt als je een gevoelige huid hebt.

Gewichtig
Technisch gezien is hyaluronzuur een groep suikermoleculen die ook wel polysachariden worden genoemd. Deze moleculen hebben een gelachtige consistentie en bevinden zich voornamelijk in het bindweefsel en onze huid. Helaas neemt de hoeveelheid af naarmate we ouder worden maar je kunt het met huidverzorging dagelijks toevoegen aan je huid. Hyaluronzuur trekt namelijk vochtmoleculen aan en kan zo het vochtgehalte van de huid verhogen. In de meeste producten vindt je één type hyaluronzuur maar soms kom je ook verschillende molecuulgewichten tegen. Hoe meer 'gewichten' een product heeft, hoe effectiever. Een superlaagmoleculair hyaluronzuur kan heel diep in de huid doordringen en daar vocht vasthouden. Een laagmoleculair hyaluronzuur dringt minder diep door en slaat vocht op in de huidcellen. Een hoogmoleculair hyaluronzuur blijft op de huid liggen en zorgt voor een goede vochtbalans. De combinatie van deze drie vormen zal daarom het beste resultaat geven.

Dit doet hyaluronzuur
Hyaluronzuur bindt zich aan zowel het collageen als vocht in je huid. Zo zorgt het er voor dat je huid voller, gladder en beter gehydrateerd is. Omdat het je huid 'plumpt' worden fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar. En dat is fijn als je niet alleen het vochtniveau wil pimpen maar ook iets aan huidveroudering wilt doen, bijvoorbeeld met de Maximum Moisturizer with Mandarin & Glycoproteins van John Masters Organics of de BAEBODY Hyaluronic Facial Serum. Heb je last van puistjes en acnelittekens? Dan is hyaluronzuur vanaf nu je geheime wapen. Het verbetert namelijk ook de wondheling van de huid zodat littekens minder zichtbaar worden. Daarnaast voorkomt het uitdroging van de huid waardoor de talgkliertjes niet meer getriggerd worden om meer talg aan te gaan maken. Een betere vochtbalans betekent ook een betere talgbalans want de talgkliertjes hoeven niet meer over te compenseren. Je zorgt voor een goede vochtbalans met de LUÉ by Jean Seo Balance Hydrating & Calming Serum.

Is hyaluronzuur vegan?
De hyaluronzuur in cosmetica wordt tegenwoordig verkregen via microbiële fermentatie van planten en is nog zelden afkomstig van dieren. Wanneer het is afgeleid van dieren, komt het van de kammen van hanen. Dit werd voorheen vooral gebruikt in facial fillers. Gelukkig is microbiële fermentatie inmiddels de meest gebruikelijke manier om hyaluronzuur te verkrijgen. Het is niet alleen goedkoper om te produceren, het is ook veel milieuvriendelijker. Hyaluronzuur op dierlijke basis wordt soms nog wel gebruikt in voedingssupplementen.

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »