Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden
0
Gratis verzending vanaf €60
Vóór 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden

Door Sylvia, 1 juni 2022

8 juni is het Wereld Oceanen Dag!

Oceanen zijn onmisbaar
Zonder oceanen geen leven op aarde. We moeten ze dus koesteren als we zelf een fijn leven willen leiden. Helaas hebben we er een potje van gemaakt: er drijft een enorm schadelijke 'soep' aan afvalplastic in die mooie zeeën. De focus bij de organisatie achter World Oceans Day ligt daarom dit jaar op de bescherming van 30% van de oceanen in 2030. Wanneer dit bereikt is, kunnen er gezonde oceanen worden gecreëerd met een overvloed aan dieren in het wild.

Geen microplastic in onze producten
Ben je iemand die op een bewuste manier beautyproducten shopt? Dan zit je goed bij Bioplaneet. Al onze merken zijn clean van binnen (zonder siliconen, parabenen, sulfaten, minerale oliën en andere chemische toevoegingen) en zo duurzaam mogelijk geproduceerd aan de buitenkant (de verpakkingen dus). Het Amerikaanse haarmerk Innersense Organic Beauty is daar een goed voorbeeld van: hun flessen worden gemaakt van 100% post consumer recycled materials. Hun Refill Pouches - beschikbaar voor alle shampoos en conditioners - worden zelfs gemaakt met 70% minder plastic dan voor de flessen nodig is. Ook het maskermerk Faace gebruikt PCR-plastic: 60% van de tubes worden daarvan gemaakt. Het parfummerk ærlig gebruikt helemaal geen plastic; de geuren zijn verpakt in recyclebaar glas en de doos eromheen is is gemaakt van duurzaam FSC-gecertificeerd karton met etiketten van suikerriet.

Draag je plasticvrije steentje bij
Naast bewust beautyshoppen, kun je nog meer doen om de hoeveelheid plastic te beperken. De organisatie achter Wereld Oceanen Dag tipt de volgende acties:

#1: Stop met wegwerpplastic
Per jaar komt meer dan 8 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Dat kost miljoenen vissen, vogels, zeeschildpadden, zeehonden, walvissen en dolfijnen het leven. Je kunt hier direct iets tegen doen door te stoppen met wegwerpplastic en in plaats daarvan herbruikbare alternatieven te gebruiken.

Denk bijvoorbeeld aan een hervulbare waterfles. Die kun je ook gebruiken als er geen kraanwater in de buurt is, dat scheelt veel wegwerpflesjes.

#2: Gebruik herbruikbaar servies
Op Sardinië is in 2019 een potvis aangespoeld met 22 kilo plastic in zijn maag, waaronder plastic borden. Dus heb je een BBQ, een zomerfeest of vrij-mi-bo? Gebruik dan zoveel mogelijk herbruikbare bekers, borden en bestek.

#3: Kies voor biologisch afbreekbare (baby)doekjes
Baby- en schoonmaakdoekjes bevatten veel plastic. Kies voor biologisch afbreekbare of wasbare doekjes, dan blijft ook de planeet schoon. Een bamboe tandenborstel is trouwens een duurzaam alternatief voor een plastic borstel. En als je dan toch goed bezig bent: er zijn ook tandpasta tabletten te koop, daarmee bespaar je op plastic tubes.

Plog en plandel
Ga ploggen of plandelen en raap al rennend of wandelend plastic afval op: win-win! 'Plogging' is een trend in Zweden die ook naar Nederland is overgewaaid. Het woord is een samenvoeging van het Zweedse ‘plocka up’ dat oprapen betekent en jogging. Mensen die het liever wat rustiger aan doen, kunnen gaan ‘plandelen’, de wandelvariant van ploggen. En als je graag naar de zee gaat, organiseer dan eens een beach cleanup. De oceanen staan allemaal met elkaar in verbinding, dus plastic kan de hele wereld over reizen. Ben je alleen op een strand en ligt er plastic of ander afval? Neem het mee en ruim het op!

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »